Tények és tévhitek az infarktus gyógyszeres megelőzéséről

Fontos, hogy tisztában legyünk a tényekkel, mivel számtalan tévhit kering az infarktus gyógyszeres megelőzésével kapcsolatban. Vajon aszpirint kizárólag azoknak kell szedniük, akik már átestek szívinfarktuston vagy stroke-on?

Ha olyan sok gyógyszert szedek, semmi bajom nem lesz, ha abbahagyom az aszpirin szedését? Ez tényleg igaz lenne? Dehogy! Ez például két tévhit. De nézzük a tényeket!

Tények és tévhitek az infarktus gyógyszeres kezeléséről

TÉVHIT: Aszpirint kizárólag azoknak kell szedniük, akik már átestek szívinfarktuston vagy stroke-on.

Igaz, hogy egy szívinfarktus vagy stroke után az alacsony dózisú aszpirin igazoltan elősegíti az újabb esemény megelőzését. (1, 2, 3) Sőt, egy mérföldkőnek számító tudományos közlemény szerint (4) , az aszpirinterápia következtében 20 százalékkal csökkent a koszorúér-események száma, amilyen a szívinfarktus, a koszorúér eredetű halálozás vagy a perifériás érbetegségben szenvedők hirtelen halálozása. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a megfelelő rizikójú betegeknél az aszpirin az első kardiovaszkuláris esemény – pl. a szívinfarktus vagy iszkémiás stroke – kockázatát is csökkenti.(13) Mint minden gyógyszer, az aszpirin sem való mindenki számára. Azt, hogy valaki megfelelő alany-e az alacsony dózisú aszpirinterápiához, a beteg és orvos közötti konzultáció során kell eldönteni. 

TÉVHIT: Mivel minden nap szedek alacsony dózisú aszpirint, nem fogok belehalni, ha esetleg szívinfarktust kapok.

Nem igaz! Még ha aszpirin-kezelésben részesül is, ha úgy véli, hogy szívinfarktusa van, azonnal hívjon mentőt vagy orvost! A mentő kiérkezéséig rágjon szét aszpirin tablettát. A szívinfarktus alatt majd azt követően 30 napon át szedett aszpirin akár 23 százalékkal is csökkentheti a halálozás kockázatát. (5)

TÉVHIT: Az aszpirinterápia csak a férfiak számára hasznos.

Nem igaz! Igazolták, hogy az aszpirin számos, fontos előnyt biztosít mind a férfiak, mind a nők számára.  A férfiak és nők bevonásával végzett vizsgálatokban az aszpirin az első szívinfarktus* kockázatát 23 százalékkal, míg a visszatérő szívinfarktus* kockázatát 31 százalékkal – mindkét esetben szignifikánsan – csökkentette.(4)
Egy kizárólag nők bevonásával végzett mérföldkövet jelentő vizsgálatban, melyben 40 ezer nő vett részt, azt tapasztalták, hogy az alacsony dózisú aszpirin a 65 éves vagy idősebb nők körében csökkenti  minden súlyos kardiovaszkuláris esemény kockázatát, beleértve a szívinfarktust és iszkémiás stroke-ot is. (6) Ez nagyon fontos, hiszen a szívinfarktust szenvedett nők 42 százaléka egy éven belül meghal. (7) Ugyanebben a vizsgálatban az alacsony dózisú aszpirin – elsősorban az iszkémiás stroke rizikójának 24 százalékos csökkentésének köszönhetően  – 17 százalékkal csökkentette az első stroke rizikóját a látszólag egészséges, 45 éves és idősebb nőknél. (7)  

TÉVHIT: A hosszú távú, alacsony dózisú aszpirinkezelés nem biztonságos.

Nem igaz! Kardiovaszkuláris prevencióban több mint 200 ezer beteget tanulmányoztak több mint 200, az aszpirin hatékonyságát és biztonságosságát elemző, klinikai vizsgálatban. 
Súlyos mellékhatás ritkán fordul elő.
A tartós, alacsony dózisú aszpirinterápia a szívinfarktus, az iszkémiás stroke és egyéb kardiovaszkuláris események megelőzésében mutatott potenciális életmentő előnyeit kell mérlegelni a kezelés kockázatával szemben.

Aszpirinkezelés az infarktusban

TÉVHIT: Mivel olyan sok gyógyszert szedek, semmi bajom nem lesz, ha abbahagyom az aszpirin szedését.

Nem igaz! Az orvos utasítása szerint szedett aszpirin egyedülálló kardiovaszkuláris előnyt biztosít, melyet elveszítene, ha abbahagyná a gyógyszer szedését. Fontos tudnia, hogy ha már elkezdte az aszpirin szedését, annak hirtelen abbahagyása - különösen a korábban szívinfarktuson, stroke-on, vagy más kardiovaszkuláris megbetegedésen átesett betegeknél - fokozott kockázatot jelent. (9-14)

TÉVHIT: Ha sztatint (koleszterinszint csökkentő gyógyszer) szedek, nincs szükségem aszpirinre.

Nem feltétlenül. Az aszpirin és a sztatinok eltérő hatásmechanizmussal csökkentik szervezetünkben a szív-és érrendszeri események kialakulásának kockázatát. A kutatások azt igazolták, hogy a megfelelő betegek kombinált aszpirin és sztatin kezelésével több visszatérő szívinfarktus és iszkémiás stroke előzhető meg, mint bármelyik kezeléssel önmagában. (15)

TÉVHIT: Nem kellene mindenkinek aszpirint szednie a szívinfarktusok vagy stroke-ok megelőzése céljából?

Nem. Mint minden gyógyszer, az aszpirin sem való mindenkinek. Az alacsony kardiovaszkuláris kockázattal rendelkező, egészséges embereknek nem javasolt aszpirint szedniük. Mint bármely gyógyszer esetén, szakorvos tudja eldönteni, hogy a kezelés előnyei meghaladják-e annak potenciális veszélyeit. Ha magas a koleszterinszintünk, a családban előfordult szívbetegség, vagy egyéb jelentős kardiovaszkuláris rizikófaktorral rendelkezünk, azonban érdemes lépéseket tennünk a rizikó csökkentése érdekében.

Ne csak akkor kezdjünk el foglalkozni az egészségünkkel, ha már megtörtént a baj!

Irodalomjegyzék:

(1) AHA/ACC Guidelines for Secondary Prevention for Patients With Coronary and Other Atherosclerotic Vascular Disease: 2006 Update; table 1; http://www.westernhealth.com/providers/downloads/ CAD_AHA_ACC_Guidelines_for_secondary_prevention.pdf
(2) Graham, I et al. European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice; Fourth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice, page S11; 2007 http://www.escardio.org/guidelines-surveys/esc-guidelines/GuidelinesDocuments/guidelines-CVD-prevention-ES-FT.pdf
(3) NICE Clinical Guideline 48. MI: Secondary Prevention. Secondary prevention in primary and secondary care for patients following a myocardial infarction. National Institute for Health and Clinical Excellence, May 2007.
(4) Antithrombotic Trialists’ (ATT) Collaboration. Aspirin in the primary and secondary prevention of vascular disease: collaborative metaanalysis of individual participant data from randomised clinical trials. The Lancet 2009; 373:1849-1860.
(5) ISIS-2 Collaborative Group, Randomised trial of intravenous streptokinase, oral aspirin, both, or neither among 17,187 cases of suspected acute myocardial infarction: ISIS-2 The Lancet, 1988; 332: 8607; 349-360.
(6) Ridker PM, Cook NR, Lee IM, et al. A randomized trial of low-dose acetylsalicylic acid in the primary prevention of cardiovascular disease in women. N Engl J Med. 2005:352:1293-1304.
(7) Women’s Heart Foundation; Women and heart disease facts; http://www.womensheart.org/content/HeartDisease/heart_disease_facts.asp 
(8) Weisman S, Graham D. Evaluation of the benefits and risks of low-dose Aspirin in the secondary prevention of cardiovascular and cerebrovascular events. Arch Intern Med 2002 Oct 28;162(19):2197-2202.
(9) Prevention of Cardiovascular Disease: Guidelines for assessment and management of cardiovascular risk; World Health Organization 2007; Part 2, Page 20
(10) Ferrari E, Benhamou M, Cerboni P, Marcel B. Coronary Syndromes Following aspirin withdrawal; a special risk for late stent thrombosis. J Am Coll Cardiol 2005;45 (3) :456 -459.
(11) Maulaz AB, Bezerra DC, Michel P, Bogousslavsky J.; Effect of discontinuing Aspirin therapy on the risk of brain ischemic stroke.; Arch Neurol. 2005 Aug; 62(8):1217-20.
(12) Ferrari E, Benhamou M, Cerboni P, Baudouy B. Coronary syndromes following Aspirin withdrawal [abstract]. CHEST 2003 Oct. 29;124:148S.
(13) Garcia Rodriguez LA, et al. Increased risk of stroke after discontinuation of acetylsalicylic acid: A UK primary care study. Neurology 2011;76:740–746.
(14) Garcia Rodriguez LA, et al. Discontinuation of low dose aspirin and risk of MI : case-control study in UK primary care BMJ 2011; 343: d4049 doi:10.1136/BMJ.d4094.
(15) Hennekens, et al. Additive Benefits of Pravastatin and Aspirin to Decrease Risks of Cardiovascular Disease. Arch Intern Med. 2004;164:40-44.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!