Mit jelent a kardiológiai rehabilitáció?

Egy szívinfarktust, egy szív- és érrendszeri eseményt vagy szívműtétet nem elég túlélni, utána tenni is kell azért, hogy ne következzen be újra a baj.

Persze nem egyedül kell kitalálni, hogyan tovább, erre van a rehabilitáció. Ez komplex program, amelyben a felépülés, lábadozás időszakában több szakember segít összehangolt munkával visszazökkenni a hétköznapokba. A néhány hetes szanatóriumi kezeléssel javulnak a beteg életkilátásai, hiszen csökken az újabb infarktus vagy a szívproblémák kiújulásának esélye. 

Miből áll a rehabilitáció?

Mit jelent a kardiológiai rehabilitáció?

A kardiológiai rehabilitációban a betegnek is aktívan közre kell működnie. Csak így hatékony a csoportmunka, amelyben orvos, nővér, gyógytornász, dietetikus, pszichológus, gyógyszerész terelgeti a beteget az egészséges életmód irányába.  A cél ugyanis, hosszú távon minimálisra csökkenteni az újabb infarktus vagy a további szívproblémák kockázatát. A program állapotfelméréssel kezdődik, ennek során az orvos megismerkedik a beteg kórtörténetével, felméri az általános és a kardiológiai állapotát. Ezt követően tervezik meg a rehabilitációs programot.  Ennek része a személyre szabott edzésterv, az étkezési tanácsadás, a dohányzásról leszokást segítő program, a pszichoterápia, a relaxációs tréning, a szívgyógyászati alapismeretek elsajátítása, az újraélesztési tanfolyam, illetve a szabadidős és a szexuális tanácsadás és a stresszkezelés.

Mennyi ideig tart a rehabilitáció?

Az intézeti rehabilitáció általában három hétig tart. Az ambuláns program hosszabb: 6-12 hetet vesz igénybe. Ennyi idő kell hozzá, hogy a rehabilitáció minden eleme megvalósuljon.

Élet a rehabilitáció után

A kardiológiai rehabilitáció után általában újból teljes értékű életet élhet a beteg, ám a szemléletváltás fontos. A rehabilitáción megszerezett ismereteket át kell ültetni a mindennapokba, a rizikófaktorok csökkentése érdekében. A dohányzásról le kell szokni, és alkoholt is mértékkel szabad csak fogyasztani. Ezután is lehet sportolni, a biztonságos sportoláshoz kapott tanácsok figyelembevételével. Tévhit, hogy infarktus után tilos a szex, bár egyes szívbetegségek gátolhatják a szexuális életet, illetve a szív- és érrendszeri betegségek összefüggenek a merevedési zavarral. A szexuális harmóniájának megőrzésében, helyreállításban segít a szexuális tanácsadás.

Vissza a munkába

A szívbetegség következtében csökkenhet a munkaképesség. A rehabilitáció során ennek mértékét is megállapítják. A beteget, megismertetik az igénybe vehető ellátásokkal. Lelkileg is felkészítik a visszatérésre, többek között arra, hogy munkahelyén esetleg nem veszik jó néven betegségét.

Utazás

A szív- és érrendszeri betegnek sem kell lemondania az utazás élményéről. Néhány szabályt azonban be kell tartania. Fontos, hogy mindig vigyen magával elegendő gyógyszert az útra, és a nyaralás alatt se zökkenjen ki a már kialakított életvitelből, legyen szó a fizikai terhelésről, az alkoholfogyasztásról vagy az étkezésről. A szívbetegségben szenvedőknek érdemes összeállítaniuk egy gyorssegély-információt, amit mindig maguknál hordanak. Ebben szerepeljen a szívbetegség fajtája, a szedett gyógyszer neve, és hogy mi a teendő a beteg rosszulléte esetén.

Vezetés

Pacemaker beültetése vagy infarktus után általában vissza lehet ülni a volán mögé. Bizonyos szívritmuszavarok esetében azonban magas az eszméletvesztés kockázata. Ilyenkor a kardiológus nem javasolja az autóvezetést, és ezt a beteg kezelőapjára is ráírja. A hivatásos sofőrök egészségügyi alkalmassági vizsgálatának része a kardiológiai állapot felmérése is, esetükben már kisebb kockázat is kizáró tényező lehet. 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!