Szívkúra a hosszú életért

A Monarchiában bevett szokás volt, hogy a hétköznapok fáradalmait, a kisebb-nagyobb betegségeket divatos kúrahelyeken pihenték ki felmenőink.

Pöstyén kedvelt gyógyfürdő volt, Balatonfüreden a szívgyengeségben szenvedők erősíthették magukat. Azon túl, hogy a szép környezetben nyugodt körülmények között eltöltött néhány hét alatt szinte újjászülettek a hölgyek és urak, a gyógykúra társadalmi esemény is volt. Ha dédanyáinknak szükségük volt erre a kényeztetésre, a mai stresszes mindennapokban még inkább elkélne, pláne egy kardiológiai esemény után. Szívműtétet vagy infarktust követően ma is jár a betegeknek a rehabilitáció, mégis csak kevesen élnek a lehetőséggel. Pedig néhány hetet érdemes lenne rászánni a hosszú élet érdekében. Dr. Bakai Judittal, a Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet vezető főorvosával beszélgettünk a kardiológiai rehabilitációról.

Sopronban minden adott a gyógyuláshoz: a szép környezet, a jó levegő, az erdők. Kiket várnak a Rehabilitációs Gyógyintézetbe?

Döntően akut szíveseményen – miokardiális infarktuson, koszorúér-intervención, szívműtéten, pacemaker-beültetésen – átesett betegek érkeznek, és fogadjuk azokat is, akik krónikus szívbetegségben, perifériás érbetegségben szenvednek, vagy akiknél nagy a kardiovaszkuláris kockázat. Emellett a szív- és tüdőátültetésen átesett betegek komplex rehabilitációja is megoldott intézetünkben. Az intézeti rehabilitáción túl 2008 óta működik ambuláns program is.

Miben más az ambuláns rehabilitáció, mint az intézeti?

Tartalmában ugyanaz, csak hosszabb ideig tart. Míg a bentfekvő program átlagosan három hetes, az ambuláns rehabilitáció 6-12 hetet vesz igénybe. Ez a forma az angolszász területeken bevált, nálunk még kevésbé elterjedt. Nincs meg a szükséges intézményi háttér hozzá, az akut ellátást végző kórházakban pedig nincs rá idő. A társadalmi környezet sem olyan, sokan, például a falvakban élők, nem tudnának naponta bejárni a városba. Hozzánk Sopronból és környékéről érkeznek a páciensek. Az elmúlt három évben körülbelül 200 beteg vett részt az ambuláns a programban.

Miből áll a rehabilitáció?

Szívkúra a hosszú életért

A kardiológiai rehabilitáció nélkülözhetetlen eleme a szív és érrendszeri betegek ellátásának. Célja a kardiovaszkuláris betegségben szenvedőknél a kórfolyamat progressziójának megállítása, lassítása, a fogyatékosságot okozó komplikációk kivédése. A rehabilitáció elősegíti a betegek szociális, gazdasági, társadalmi életben való részvételét is. Specifikus prevenciós cél a betegség hátterében álló kockázati tényezők befolyásolása. A rehabilitációs program elindítása előtt kardiális állapotfelmérést végzünk, mely magában foglalja a kórtörténeti adatok felvételét, fizikális vizsgálatot, a szív teljesítményének felmérését és a funkcionális kapacitás meghatározását. Rendszeres edzésprogram, tematikus beszélgetések, dietetikai tanácsadás, szervezett dohányzásról történő leszokást támogató program, pszichoterápia, relaxációs tréning és az újraélesztési ismeretek gyakorlati oktatása szolgálja a megelőzést.

Szívinfarktus vagy szívműtét után lehet teljes életet élni?

Hacsak nem alakul ki súlyos szövődmény, lehet. A programban éppen azt próbáljuk megtanítani a betegeknek, min és hogyan kell változtatniuk az életvitelükben ahhoz, hogy csökkenjenek a kockázatok. A szívbetegségnek ugyanis nem egy kiváltó oka van, hanem több tényező eredőjeként alakulnak ki. Ezek egy része genetikai eredetű, egy részük viszont, mint például az elhízás, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás megváltoztatható. Számos nemzetközi kutatás igazolta, hogy a kardiológiai rehabilitációs gyógykezelésben résztvevő betegek életkilátásai javulnak, ritkábban szorulnak kórházi ápolásra, javul az életminőségük, fizikai edzettségük, lelki állapotuk.

A megrögzött szokásokon nehéz változtatni…

Sokan el sem jönnek a rehabilitációra, mert a mai korszerű ellátásnak köszönhetően látszólag gyorsan meggyógyulnak az infarktus után. Aztán hazamennek, és ott folytatják, ahol abbahagyták. Sokan féltik az állásukat, ezért minél előbb visszamennek dolgozni. Sokszor „agymosásra” van szükség, és persze vannak együttműködő betegek is. A rehabilitáció alatt megtanítjuk, hogy milyen mozgást végezzen a beteg, és komplex életviteli tanácsadást nyújtunk. Több szakember vesz részt a munkában: a gyógytornásztól a dietetikuson át a pszichológusig. Valóban kulcskérdés, hogy otthon folytatja-e a beteg, amit itt velünk elkezdett. Ezért kellenek olyan változtatások, amelyek megvalósíthatók. Ami hosszú távon nem tartható be, annak nincs értelme, mert a beteg előbb-utóbb elveszíti a türelmét. A legegyszerűbb dolgokat szoktam javasolni, mert kisebb lépésekben biztosabban elérhetjük a célt. Fontos, hogy a beteg ne érezze úgy, hogy romlik az életminősége.

Egy középkorú férfit hogy lehet meggyőzni, hogy vegyen részt dietetikai tanácsadáson, vagy gyógytornán?

A gyógyulást befolyásolja a pszichoszociális környezet is. Fontos, hogy erősítse a beteget, ezzel is segítve a gyógyulását. Mi igyekszünk a családtagokat is bevonni, amibe csak lehet. A dietetikai előadásra eljöhet a feleség is, úgyis ő főz, és az újraélesztési tanfolyamon is részt vehet, nem árt, ha tudja, mit kell tenni rosszullét esetén, de a gyógytornába is bekapcsolódhat, ha úgy könnyebb a betegnek. A családtagok bevonását nagyon fontosnak tartom a sikeres rehabilitáció szempontjából.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!