Könnyebb a szélütést megelőzni, mint túlélni

Hazánkban évente megközelítően 40-50 000 szélütés – más néven agyvérzés (angol nevén stroke) – fordul elő, ebből 16 000 beteg veszti életét. A szélütést túlélő betegeknek a kezelés után csupán 10%-a tud normális életvitelt folytatni, a többiek kisebb-nagyobb maradvány tünetekkel vagy rokkantan élik mindennapjaikat. Ezért életbevágóan fontos, hogy megismerjük a hajlamosító tényezőket, tisztában legyünk a megelőzés lehetőségeivel, és tudjuk, hogy mit kell tenni, ha magunkon vagy máson észleljük a stroke tüneteit.

Könnyebb a szélütést megelőzni, mint túlélni

A szélütés típusai

A szélütésnek két formája van: az egyik az iszkémiás stroke, ami az agyi artériák hirtelen fellépő elzáródása miatt alakul ki. A másik a vérzéses forma, érfalrepedés okozta vérzés miatt. A szélütések hátterében 80-85%-ban az iszkémia áll, az agy nem kap megfelelő vérellátást, nem jut elegendő mennyiségű oxigénhez és glükózhoz, ezért elhal.

A szélütések kb. 15-20%-a vérzéses szélütés. Ebben a típusban az ér megreped, és a vér beszivárog az agyi szövetekbe. Gyakran a stroke korai előjelének tekintik az úgynevezett TIA-t (tranziens iszkémiás attak), ezért „mini stroke”-nak is nevezik. TIA esetén, az agy egy területének elégtelen vérellátása okozza az átmeneti agyi keringési zavart, ami gyorsan rendeződik. A szélütéssel ellentétben, 24 órán belül elmúlik, és okoz maradandó károsodást. Ennek ellenére a TIA-t is komolyan kell venni, a beteget minden esetben kórházba kell juttatni, és ki kell vizsgálni. A szélütés előfordulása, kockázatát növelő tényezők A stroke nemcsak az idősek betegsége; fiatal és középkorú felnőtteknél, sőt gyermekeknél is előfordulhat. Férfiaknál 25%-kal gyakrabban fordul elő, mint a nőknél. A betegeknek kb. egyharmada 65 év alatti. Előfordulási gyakorisága az életkorral nő. A stroke legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban csap le áldozatára. A szélütés leggyakoribb oka a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, dohányzás, pitvarfibrilláció (szívritmuszavarok), mozgásszegény életmód, elhízás, cukorbetegség, véralvadási zavar, érszűkület, családi előfordulás halmozódása.

Aki már átesett egy stroke-on, az újbóli szélütés bekövetkeztének esélye az egészségesek kockázatának 10-szerese.

A szélütés tünetei

  • végtaggyengeség, zsibbadás, bénulás (egyik oldali alsó vagy felsővégtag)
  • arc-, szájzugi aszimetria
  • beszédzavar azaz afázia (beszédmegértési és szóformálási nehézség, súlyos formájában a beteg nem fogja fel a szavakat, vagy nem képes beszélni)
  • látászavar, kettős látás, látótérkiesés
  • szédülés, járásbizonytalanság, egyensúlyzavar
  • hirtelen fellépő, súlyos fejfájás, és azt követő tudatzavar.

Mit tegyünk, ha felmerül bennünk a gyanú?

Fontos, hogy a beteg vagy a közelében tartózkodók felismerjék a szélütés jeleit, jegyezzék fel, mikor kezdődtek a tünetek, és azonnal hívják a mentőket, a 104-et. Ez meghatározó lehet a beteg életének alakulásában, hiszen az úgynevezett „időablak” nagyon szűk. A tünetek észlelésétől a kezelés megkezdéséig három óra, bizonyos esetekben négy és fél óra áll rendelkezésre az eredményes vérrögoldó kezelés elkezdéséhez, ami a beteg életét mentheti meg.

Tegyünk fel három egyszerű kérdést a betegnek, és figyeljük a reakcióit!

1. Kérjük meg a beteget, hogy mosolyogjon, vagy mutassa a fogait! (kóros, ha csak az egyik oldal mozog, a másik nem)
2. Emelje fel mindkét karját! (kóros, ha az egyik karját nem tudja megtartani,és lesüllyed)
3. Mondjon el egy egyszerű mondatot! (Kóros, ha a beteg elkenten beszél, vagy nehezen érthető, amit mond, vagy nem tud beszélni.)

Kezelés

A három órán belül elkezdett vérrögoldó kezeléssel még visszafordítható a végleges károsodás. Az ilyen kezeléseket stroke-centrumokban végzik, melyek lefedik az ország teljes területét. Véralvadásra ható gyógyszerekkel, ha szükséges, értágító beavatkozással, a kiváltó betegségek kezelésével, gyógytornával, a maradvány tünetek rehabilitációjával a gyógyulás hónapokig, sőt évekig is eltarthat.

Megelőzés

Életmód-változtatással (rendszeres mozgás, túlsúly leadása, sok zöldség, gyümölcs, tengeri halak, teljes kiőrlésű kenyeret tartalmazó étrend, egy pohár jó minőségű száraz vörösbor, bő folyadékfogyasztás), a kockázati tényezők megfelelő gyógyszeres kezelésével, a műtéti megoldáson kívül a vérlemezkék összecsapzódását gátló acetil-szalicilsav szedésével a szélütés kockázata csökkenthető.

Garai Anna
egészségügyi szakújságíró

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!