Vigyázz a szívedre! Találj életcélt!

Nincs időd a mozgásra, mert a karrieredre koncentrálsz? Mindannyian használtuk ezt már kifogásként, azonban amerikai kutatók most bebizonyították, ha megtaláljuk életünk értelmét, tudjuk, mit szeretnénk elérni, akkor kevésbé valószínű, hogy szívbetegek leszünk.  Természetesen a mozgást sem szabad elhanyagolni vagy megelőzésként időben elkezdeni valamilyen gyógyszer (például Aspirin Protect) szedését.

Ideje, hogy álmodozzunk! Lazuljunk el egy függőágyban, csukjuk be a szemünket és képzeljük el a számunkra ideális életet. Milyen munkára vágyunk? Milyen környezetben szeretnénk élni? Milyen társaságot, családot, barátokat képzelünk magunk köré?

Vigyázz a szívedre! Találj életcélt!

Amerikai kutatók kimutatták, hogy azon emberek, akik tisztában vannak vele, hogy merre tartanak az életben, és úgy érzik, megéri élni, 19 százalékkal kisebb eséllyel szenvednek el szívrohamot, stroke-ot, vagy van szükségük szívbetegséggel kapcsolatos műtétekre.

“Céltudatosságunk fejlesztése megvédheti szívünket, így akár életünket is”, mondta Randy Cohen, a tanulmány vezetője. “Kutatásunk eredménye megmutatja, hogy az életünk értelmének megtalálása szoros kapcsolatban áll szívünk védelmével.”

Összefüggés van a szívbetegségek kialakulása és a céltalan élet között

A tanulmány során a kutatók 10 másik tanulmány eredményeit és 137.000 ember adatait fésülték össze, hogy elemezzék a céltudatosság hatását a halálozási arányokra valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések által okozott halálokra. Egyértelműen kimutatták, hogy azok, akiknek nincs konkrét elképzelésük az életükről, nem biztosak benne, hová tartanak, és mit szeretnének, nagyobb eséllyel szenvedtek valamilyen szívbetegségben.

Vigyázz a szívedre! Találj életcélt!

Ezek az eredmények olyan pszichológiai tényezőkkel egyezthetőek össze, mint például a szorongás, aggodalom vagy bizonytalanság. Ez a tanulmány további kutatások alapjaként szolgálhat, melyek során tovább elemezhetik a céltudatosság és az egészség megtartása közötti összefüggést. Ezen összefüggés megtalálása pedig akár hozzá is segíthet minket ahhoz, hogy megtaláljuk, mihez kezdjünk az életben.

Amennyiben jelenleg is teljesen elégedett vagyunk életünkkel, fújjuk ki magunkat, mert ez egy jó kezdet szívünk egészségének megtartása érdekében.  Ha valamilyen okból kifolyólag nem vagyunk elégedettek életünk alakulásával, akkor pedig íme egy újabb indok arra, hogy átgondoljuk, és azt csináljuk, ami igazán boldoggá tesz minket.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!