Aspirin® Protect a szív védelmében

Aspirin® Protect a szív védelmében

Az Aspirin® hatóanyaga, az acetilszalicilsav alkalmas a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére. A rendszeresen, alacsony dózisban szedett acetilszalicilsav a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésének fontos eszköze.

Kutatások bizonyítják, hogy az acetilszalicilsav rendszeres szedése mellett valóban ritkábban fordul elő szívinfarktus és stroke (szélütés, vagy agyi infarktus). Ez a hatóanyag ugyanis csökkenti a vérlemezkék egymáshoz tapadását, ezáltal a vérrögképződés esélyét. Az Aspirin® Protect speciális, naponta szedhető, alacsony dózisú, bélben oldódó bevonattal ellátott tabletta.

Miért van szükség szívünk védelmére?

aspirin-protect-a-sziv-vedelmeben-1

A nyugati társadalmakban minden második ember halálát szív- és érrendszeri megbetegedés okozza. Ezek a betegségek körülbelül tíz évvel rövidítik meg a betegek életét, és tíz évet vesznek el az egészségben eltöltött életévekből. A szív- és érrendszeri betegségek ma már sajnos egyre fiatalabb korban jelentkeznek.

Mi romlik el az ereinkben?

Az érelmeszesedés – orvosi nevén: atherosclerosis – folyamán az érfalakban lerakódások keletkeznek, amelyek az életkor előre haladásával egyre nagyobbak, keményebbek lesznek. Ezek a meszes lerakódások az erek falában megvastagodott csomókat idéznek elő. Az érelmeszesedés talaján létrejövő vérrögök akadályozhatják a vér szabad áramlását, továbbá – leszakadva az érfalról – a vérkeringés elzáródását okozhatják. Az elzáródás helyétől függően szívinfarktus, agyi infarktus (stroke) alakulhat ki. Az alsó végtag trombózisának legveszélyesebb szövődménye a tüdőembólia.

Az érelmeszesedés kialakulásában az egészségtelen életmód meghatározó szerepet játszik, de számolni kell az öröklött genetikai adottságokkal is. A jelenség hátterében bizonyos zsíranyagcsere-zavarok, elsősorban a koleszterinszint megemelkedésével járó állapotok érhetők tetten. Tudni kell, hogy létezik „jó” és „rossz” koleszterin. A betegek legtöbbjénél a „rossz” koleszterin (orvosi rövidítéssel: LDL) megemelkedett szintje jelent problémát, de sokak szenvednek olyan típusú anyagcserezavarban, amelyben nem csak a túlzottan magas LDL koleszterin érték okoz gondot, hanem a „jó” koleszterin (orvosi rövidítéssel HDL) túlságosan alacsony szintje is. Szervezetünkben megtalálhatóak továbbá a táplálékból felvett, a vérben keringő zsírok is, amelyeket orvosi nyelven triglicerideknek nevezünk. A fölösleges kalóriákat, az alkoholt, vagy a cukrot a szervezet trigliceridekké alakítja, és a zsírsejtekben tárolja. A magas trigliceridszint felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, amelynek következtében megnő a szívkoszorúér elzáródásának, illetve az agyi érkatasztrófának a veszélye.

Ezekben az esetekben a zsíranyagcsere globális kontrolljára van szükség, amely gyógyszeres kezelést igényel.

Mitől függ a kockázat mértéke?

Annak megítélése, hogy ki milyen kardiovaszkuláris rizikóval rendelkezik – vagyis mekkora esélye van arra, hogy súlyos szív- és érrendszeri betegsége lesz – a kezelőorvos feladata. A SCORE kockázatbecslő táblázat segítségével azonban mi magunk is tájékozódhatunk ezzel kapcsolatban.

A vizsgált személy neme, életkora, vérnyomásértéke, koleszterinszintje, valamint az, hogy az illető dohányzik-e, meghatározó. Mindazok, akik korábban heveny szívizominfarktuson, szélütésen (stroke), vagy érsebészeti beavatkozáson estek át, illetve koszorúér-elégtelenségben (stabil, vagy instabil angina pectoris) szenvednek, fokozott kockázatú betegnek számítanak, és gyógyszeres prevencióra szorulnak.

Mit tehetünk meg mi magunk?

A szív- és érrendszeri betegségeket egészséges életmóddal előzhetjük meg a leghatékonyabban. Sokat tehetünk egészségünkért, ha odafigyelünk az étkezésünkre, megszabadulunk az esetleges testsúlytöbbletünktől, mellőzzük a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást, abbahagyjuk a dohányzást, kerüljük a stresszt és nem utolsósorban rendszeresen mozgunk.

Miben segíthet nekünk napi egy tabletta?

aspirin-protect-a-sziv-vedelmeben-2

Bizonyos állapotokban gyógyszeres védelemre is szükségünk lehet. Amennyiben megszületik a döntés az Aspirin® Protect terápia megkezdéséről, nagyon fontos, hogy a tablettát az előírt adagolás szerint, minden nap be kell venni.

Minden Aspirin® Protect kezelésben részesülő betegnek tudnia kell, hogy a gyógyszer szedésének abbahagyása komoly veszélyt rejt magában: megnöveli a súlyos, akár halálos szövődmények – például az infarktus – kialakulásának kockázatát. Azoknál, akik abbahagyják a gyógyszer szedését, nagyobb gyakorisággal jöhetnek létre trombózisos események. Ez különösen érvényes a koszorúér-betegségben szenvedőkre, kiváltképp, ha ún. perkután coronaria intervenciós beavatkozáson (szívkatéterezés), valamint gyógyszerkibocsátó sztent beültetésen estek át. Az Aspirin® Protect folyamatos szedésének ma már akkora jelentősége van, hogy bizonyos esetekben, például kisebb műtétek, vagy például egy foghúzás előtt sem hagyható el a gyógyszer. Ha bármilyen beavatkozás miatt mégis szükségesnek ítélik a terápia felfüggesztését, minden esetben konzultáljon kezelőorvosával és egyedileg mérlegeljék az esetleges kockázatokat.

Milyen esetben javasolt az Aspirin® Protect szedése?

 • heveny szívinfarktus esetén
 • egy újabb infarktus kialakulásának megelőzésére
 • átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringési zavar következtében kialakuló agyi infarktus megelőzésére
 • a szívizom csökkent vérellátása miatt fellepő mellkasi fájdalom (angina pectoris) esetén
 • érsebészeti beavatkozások (pl. koszorúértágítás, műtét) után
 • infarktus kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi- és 55-79 év közötti nőbetegek esetén, a haszon/kockázat értékelését követően

Hogyan szedjük az Aspirin® Protectet?

aspirin-protect-a-sziv-vedelmeben-3

A gyógyszert az előirt adagolás szerint, mindennap javasolt bevenni, kihagyás nélkül. A gyógyszer ugyanis akkor fejti ki a megfelelő hatást, ha a szedés hosszútávon, folyamatosan történik. Az Aspirin® Protect különleges gyomornedv-ellenálló bevonatának köszönhetően nem a gyomorban, hanem a bélrendszerben szívódik fel, ezáltal csökkenti az esetleges gyomorpanaszok előfordulását. A tablettát lehetőség szerint az esti órakban, étkezés előtt javasolt bevenni, bő folyadékkal.

A rendszeres szedést megkönnyíti az Aspirin® Protect 100 mg tabletta naptárcsomagolású, 28, illetve 98 tablettát tartalmazó kiszerelése, amely vény nélkül is kapható a gyógyszertárakban. Ez a - fogamzásgátló készítményekéhez hasonló - csomagolás a hét napjait jelezve segít nyomon követni, hogy mikor hol tartunk a szedésben. Használata mellett könnyű észben tartani a gyógyszer szedését, és azt is elkerülhetjük, hogy véletlenül dupla adagot vegyünk be.

Mikor nem javasolt az Aspirin® Protect szedése?

 • ha allergiás (túlérzékeny) a szalicilátokra vagy az Aspirin® Protect egyéb összetevőjére,
 • ha korábban volt asztmás reakciója, amelyet szalicilátok vagy más, rendszerint láz- vagy fájdalomcsillapításra szedett, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők váltották ki,
 • ha heveny gyomor-, bélrendszeri fekélyben szenved,
 • ha fokozott vérzékenységben szenved,
 • ha súlyos vesekárosodásban szenved,
 • ha súlyos májkárosodásban szenved,
 • ha súlyos szívelégtelenségben szenved,
 • ha 15 mg/hét vagy nagyobb dózisban kap metotrexat-kezelést,
 • a terhesség utolsó harmadában.

Ne csak akkor kezdjünk el a kérdéssel foglalkozni, amikor már megtörtént a baj! Ha a kockázatbecslő táblázatban 5% feletti kockázati kategóriába tartozunk, érdemes azonnal elkezdeni a gyógyszer szedését!

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Keretesbe:

Tudta?

Az Aspirin®-t 1899-ben jegyezték be a Berlini Császári Szabadalmi Hivatalban. Hatóanyagát, az acetilszalicilsavat Felix Hoffmann, a Bayer kutatója szintetizálta. Kezdetben láz- és fájdalomcsillapítóként használták nagy sikerrel, majd az 50-es évek elején egy amerikai orvos megfigyelte, hogy a fájdalomcsillapítóként Aspirin®-t szedő betegei között lényegesen kevesebb szívinfarktus fordul elő.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!