Gyógyszerrel előzzük meg a bajt! Tehetünk az infarktus megelőzéséért!

Sokszor már nehéz követni, mikor melyik pirulát kell éppen bevennünk. Íme pár jó tanács, hogyan tartsa kézben egészségét, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a kezelés. Nem is olyan bonyolult.

 • Érdemes listát vezetni a különböző gyógyszerekről, és hogy mikor mennyit kell bevenni belőlük.
 • Tájékozódjon orvosánál, ellenőrizze a betegtájékoztatóban, mely gyógyszerek szedhetők egyszerre, és mikor a legjobb bevenni őket. Ezek alapján kialakíthatja a napi rutinját, amit már könnyebb fejben tartani.
 • Ha egy gyógyszer bevételéhez valamilyen napi cselekvést kötünk (pl.: ébredés, fogmosás), könnyebb megjegyezni, hogy épp melyik gyógyszer következik. De jó megoldás lehet az ébresztőóra, a mobiltelefon vagy a speciálisan erre szolgáló digitális gyógyszeridőzítő használata is.
 • Gyakran előfordul, hogy bizonyos hatóanyagú gyógyszerből más márkát (pl. egy olcsóbbat) ír fel orvosa, vagy a patikában helyettesítik az Önnek rendelt készítményt egy ugyanolyan hatóanyagú, de más gyártó által gyártott termékkel. Különösen figyeljen ez esetben, hogy véletlenül se szedjen két különböző márkájú, de ugyanolyan hatóanyagú gyógyszert. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze segítségét abban, hogy pontosan tudják követni mit mi helyet kapott!
Gyógyszerrel előzzük meg a bajt! Tehetünk az infarktus megelőzéséért!

Ha egyszer-egyszer kimarad valamelyik gyógyszer, az még nem biztos, hogy különösebb gondot okoz, de ha ez rendszeresen előfordul, változtatnia kell szokásain, mert a szív- és érrendszeri megbetegedések hosszan tartó és rendszeres gyógyszeres kezelést igényelnek, illetve egyes gyógyszerekből már egy dózis elhagyása is problémát jelenthet.

Tervezzünk előre!

 • Havonta egyszer, vagy amikor új gyógyszert kezd szedni, érdemes ellenőriznie a listáját, hogy szerepel-e benne az Ön által szedett összes gyógyszer, és frissíteni a változásoknak megfelelően.
 • A gyógyszertartó doboz nagy segítség abban, hogy átláthatóan rendszerezze gyógyszereit. A patikákban napi osztású, színkódos és címkézhető dobozok is kaphatók.
 • Fontos, hogy előre tervezzünk gyógyszerkészletünkkel, így nem fordulhat elő, hogy váratlanul elfogy valamelyik, és elegendő orvosságunk lesz akkor is, mikor elutazunk otthonról, vagy vakációra megyünk.

A gyógyszerszedés szabályai

 • Ha véletlenül elfelejtené időben bevenni a gyógyszerét, pótolja ezt, amint lehet. Ha azonban már időben közelebb jár a következő adag bevételéhez, jobb, ha kihagyja az előzőt, és az eredeti menetrend szerint szedi tovább a gyógyszert. Minden esetben ellenőrizze az adott gyógyszer tájékoztatójában a szedéssel kapcsolatos útmutatásokat, illetve a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze utasításainak megfelelően szedje a gyógyszert, a gyógyszer felírásakor vagy megvásárlásakor kérdezzen rá mi a teendő, amennyiben elfelejti bevenni a gyógyszert!
 • Mielőtt más, recept nélkül kapható vagy alternatív gyógyszert, esetleg étrend kiegészítőt kezdene szedni, feltétlenül egyeztessen orvosával. Az sem árt, ha összeírja egy papírra gyógyszerei nevét, hogy Önnél legyen, akár orvoshoz megy vagy valamilyen új gyógymódot keres.
 • Ha úgy érzi, hogy egy gyógyszer nem tesz jót Önnek, a tünetei erősödnek vagy új tünetek jelentkeznek, vagy mellékhatások lépnek fel, feltétlenül szóljon orvosának!
 • A gyógyszer szedésével nem szabad anélkül leállni, hogy erről megkérdeznénk orvosunkat, még akkor sem, ha jobban érezzük magunkat, mert a hirtelen leállás veszélyes lehet a szervezetünkre.
 • Minden emberi szervezet különböző, ezért a gyógyszerek is másként hatnak minden emberre. Saját gyógyszerét ne adja másnak, még ha ugyanazzal a betegséggel is küzd, mint Ön, mert akár káros is lehet a számára.
 • A megmaradt vagy lejárt szavatosságú gyógyszereket a legegyszerűbb, ha elvisszük a patikába, ahol biztonságosan tudják kezelni őket. Így otthon csak azok a gyógyszerek maradnak, amelyekre valóban szükségünk van, és nem lesz több kavarodás a gyógyszeres szekrényben.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!