Brownie-muffin

Brownie-muffin

Amikor eljön az édesség utáni menthetetlen vágy, akkor nincs mese, szükség van egy kis csokoládéra. Akárhogy is van, a csokoládé tényleg boldogságot ad, ráadásul a csokoládé rendelkezik egy fenilsav nevű összetevővel is, mely kifejezetten jót tesz a szívnek, segít abban, hogy érrendszerünk megőrizze a kellő rugalmasságot. A csontok egészségéhez is hozzájárulhat a csokoládé, egy tábla tejcsokiban kétszer annyi kalcium van, mint egy pohár tejben. Egy-két kocka jó minőségű étcsoki pedig még a diétázóknak is segítségére lehet, hiszen segít legyőzni az édesség iránti vágyat, nem utolsósorban pedig magas vas- és foszfortartalmával is jó hatással lesz szervezetünkre. Ha nagy mennyiségben esszük, akkor pedig szinte eufórikus élményben lehet részünk. Na, ennyit azért ne együnk belőle, még akkor se, ha a szerotonin szintünk is jócskán megemelkedne, mert hogy a csokoládé antidepresszánsként is funkcionál a testen belül. Egy falat csokoládé jótékony hatással bírhat vizsgák, megmérettetések idején is, hiszen a koffein és a teobromin serkentő hatásának köszönhetően javul a vérkeringés, fokozódik a koncentrációs képesség. A csokoládé egyébként a sejtek regenerálódását is elősegíti, azáltal, hogy megköti a szabad gyököket a szervezetben, tehát még az öregedés folyamatát is lassítja.

Jelentjük, sikerült kikísérletezni a villámgyorsan összeállítható, ámde rettenetesen csokoládés sütit, amelyet az egyszerűség kedvéért muffinsütőben sütünk. Ha vannak szép színes papírkapszlijaink, akkor még mosogatni is alig kell. A sütési idő is gyors, úgyhogy ha vannak otthon hozzávalók, akkor bizony turbósebességgel kerülhet asztalra a majszolni való finomság.

Hozzávalók: (12 db muffinhoz)

  • 100 g étcsokoládé (60-70 %-osX os
    száj
    )
  • 100 g vaj
  • 120 g nádcukor
  • 120 g liszt
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 egész tojás
  • 1 teáskanál kávékivonat (vagy 0,5 dl kávé)
  • 4-5 evőkanál sűrű sárgabarackdzsem
  • 50-60 g csokicsepp
  • 100 g étcsokoládé (60-70 %-os)
  • 120 g liszt
  • 1 teáskanál kávékivonat (vagy 0,5 dl kávé)
  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4-5 evőkanál sűrű sárgabarackdzsem
  • 120 g nádcukor
  • 3 egész tojás
  • 50-60 g csokicsepp

Így készül:

Az étcsokoládét kockákra törjük, a vajat felkockázzuk. Mindkettőt egy tálba tesszük, amit pedig vízgőz felett melegíteni kezdünk, így felolvasztjuk. Egy keverőtálba ütjük a 3 egész tojást, mehet rá a cukor, habosra keverjük. Hozzáadjuk a kávékivonatot, vagy a kávét, hozzákanalazzuk a lisztet és a kakaóport, majd a baracklekvárt, és mindent egyenletesen elkeverünk. Közben a krémesre olvadt vajas csokit félrehúzzuk a tűzről, picit kihűtjük, de vigyázzunk, ne dermedjen meg a csoki újra. Gyors mozdulatokkal elkeverjük a tojásos masszában, és a papírkapszlikkal kibélelt muffinformákba adagoljuk őket. Muffinonként 6-8 db csokicseppet teszünk a tetejére, ez lesz a dekoráció és a plusz meglepetés is, amikor beleharapunk egy-egy sütibe.

180 fokon 20-25 percig sütjük. A kávé tökéletesen kiemeli a csokoládé ízét, a barackdzsemtől pedig krémesen puha lesz és nem szárad ki sokáig.

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Hasonló receptek:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!