Banánkenyér dióval

Banánkenyér dióval

A banán kalciumban, káliumban és magnéziumban is gazdag. Emellett a gyomrunkra és az emésztésünkre is jó hatással van a benne lévő magas rosttartalom miatt.

A banán kedélyállapotunkat is javítja, amit a benne lévő esszenciális aminosavnak, a triptofánnak köszönhet. Cukortartalma által gyorsan energiát biztosít, nem véletlen, hogy sportolók, vagy szellemi munkát végzők szívesen majszolnak el egy-egy banánt. Gyakran előfordul azonban, hogy hiába veszünk tökéletes állapotú banánt, elfeledkezünk róla, és mikor picit megpuhul, már nem szívesen esszük gyümölcsként. Ekkor egészen tökéletes banánkenyeret készíthetünk belőle, amely akár édességként, akár reggeli finomságként is fogyasztható. A bűnös hozzávalókat pedig most egészségesebb változatra cseréljük. Finomliszt helyett a teljes kiőrlésűt ajánljuk, fehér cukor helyett pedig nádcukrot használunk.

Hozzávalók:

  • 2-3 db érett banán
  • 1 pohár natúr joghurt (2 dl)
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 150 g nádcukor
  • 100 g puha vaj
  • vanília (1 cs. vaníliás cukor, vagy 1 kanál vanília kivonat)
  • 2 egész tojás
  • 2-3 db érett banán
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • vanília (1 cs. vaníliás cukor, vagy 1 kanál vanília kivonat)
  • 1 pohár natúr joghurt (2 dl)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 150 g nádcukor
  • 2 egész tojás
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csipet só
  • 100 g puha vaj

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral, hozzáadjuk a sót és az őrölt fahéjat. Egy másik tálban a banánokat villával pépesre törjük. Közben a diót durvára aprítjuk, ez történhet késes robotgép, vagy éppen mozsár segítségével is. Egy másik tálban a puha vajat habosra keverjük a nádcukorral és a vaníilával, és hozzáadjuk a tojásokat is. Ebbe keverjük bele a banánpépet és a natúr joghurtot, majd a végén a lisztes keveréket és a diót. Egy őzgerincformát kivajazunk és meghintünk liszttel, ebbe kanalazzuk át a masszát. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon úgy 60 perc alatt készre sütjük. Nagyjából 40-45 perc sütési időnél érdemes egy alufóliát teríteni a süteményre, hogy túlságosan ne piruljon meg a teteje. Langyosan is fogyasztható, de ha később kínáljuk csak, adhatunk hozzá vajat és dzsemet is, ízlés szerint.

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Hasonló receptek:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!