Egészséges táplálkozással az egészséges életért

A hatalmas idomokkal megáldott willendorfi Vénusz a maga korában szépségideál volt, ám napjainkra a rengő háj nem csak esztétikai szempontból vált problémássá, hanem egészségügyi okokból is.

Az elhízás következményeként magas vérnyomás, zsíranyagcsere-zavar, cukorbaj és ízületi megbetegedés alakulhat ki. Ráadásul mindez már egyre fiatalabb életkorban jelentkezhet.

Egészséges táplálkozással az egészséges életért

Kisebb túlsúly, kevesebb betegség

Minél elhízottabb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy megemelkedik a vérnyomása. Jó hír azoknak, akik betartják az orvosuk tanácsait és leadnak a súlyfeleslegükből, hogy ennek köszönhetően egyre kevesebb vérnyomáscsökkentő gyógyszert kell szedniük.

Dr. Kerkovits András kardiológus szerint meg kell tanulnunk helyesen étkezni, mert a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője az elhízás. A súlyfelesleg mértékét könnyen meghatározhatjuk, ha ráállunk a mérlegre, vagy megmérjük a haskörfogatunkat. A férfiak 102 cm, a nők 88 cm, vagy afeletti derékbőség esetén kezdhetnek aggódni, mivel a hason lerakódó zsír komoly rizikót jelent a keringési rendszerre nézve. Különösen nagy kockázattal számolhatnak azok, akik nemcsak túlsúlyosak, hanem dohányoznak is.

A szív- és érrendszeri betegségeken túl egy sor egyéb egészségügyi probléma is a nem megfelelő táplálkozás számlájára írandó. A túlsúlyos emberek a krónikus bélbetegségek, az emésztési zavarok és a rosszindulatú daganatok kialakulása szempontjából is hatalmas veszélynek teszik ki magukat. Az elhízottak körében nagyobb arányban fordul elő krónikus vesebetegség is. Kevesen tudják, hogy a hosszú ideje fennálló és nem kezelt elhízás – különösen az időseknél – tizenöt-húsz év alatt tönkreteszi a vesét, és veseelégtelenséget okoz. Rendkívül fontos, hogy az idős emberek elegendő folyadékot fogyasszanak, mert ha a szervezet folyadékellátása nem megfelelő, akkor a legjobb szándékkal beadott gyógyszer is vesekárosító hatást fejthet ki.

Egészséges táplálkozással az egészséges életért

Mit kell tudni a zsíranyagcseréről?

Dr. Audikovszky Mária lipidológus szakorvos. A lipidológia szó a görög eredetű lipid szóból ered, melynek jelentése zsír. A lipidológia a zsíranyagcserével foglalkozó tudományág. A lipidológus szakorvosok az emberi szervezet lipidparamétereinek eltéréseit hivatottak kezelni. „Az elhízott embereknél elvégzett laborvizsgálatok igen gyakran emelkedett vérzsír-szintet mutatnak ki.” – hangsúlyozza a doktornő.

„A vérzsírok egyik fajtája a koleszterin, amelyet – mivel az élethez nélkülözhetetlen energiaforrás – a máj termel. Emellett az állati eredetű zsírok is tartalmaznak koleszterint, amelynek túlzott bevitele jócskán megemelheti a vér koleszterinszintjét. A máj által termelt koleszterin mennyiségét csak gyógyszerrel, míg az állati eredetű koleszterinszintet diétával tudjuk befolyásolni.”

A másik vérzsírféleség az ún. triglicerid, amelynek termelődését fokozhatja a finomított szénhidrátok túlzott mértékű fogyasztása (például ezért érdemes barna kenyeret, kevés cukrot fogyasztani). Kevésbé ismert, hogy az alkohol a legnagyobb trigliceridszintet emelő tényező. A magas triglicerid heveny, akár halálos szövődménnyel járó hasnyálmirigy-gyulladást is előidézhet.

Azok, akik úgy döntöttek, hogy orvosi segítséggel vágnak neki a súlyfelesleg leadásának, háziorvosi beutalóval jelentkezhetnek a Szent Imre Kórház Lipidológiai Ambulanciáján. Az előjegyzés során az ambulancia szakemberei a jelentkezők egészségi állapotát figyelembe véve döntenek arról, hogy ki az, aki számára orvosilag indokolt az egyhetes, kórházi bennfekvéssel járó súlycsökkentő programban történő részvétel.

Egészséges táplálkozással az egészséges életért

Az vagy, amit megeszel! Intelmeink a hét minden napjára!

  • 1. Sok kicsi sokra megy. Ne becsüljük le az apró kalóriákat, mert az étkezések között bekapott falatok kalóriaértéke is hozzáadódik a napi energiafelvételhez! Ne nassoljunk!
  • 2. Rántott hús helyett süssünk natúr húst!
  • 3. Kávénkba tejszín helyett tegyünk tejet!
  • 4. Fogyasszunk teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú kenyeret! Sokkal kevesebb elegendő belőle a jóllakáshoz.
  • 5. Nagyobb tányérról több ételt fogunk elfogyasztani. A diéta ideje alatt együnk inkább kistányérról!
  • 6. Minél nagyobb a kontraszt a tányér és az étel színe között, annál nagyobb valószínűséggel fogyasztunk belőle kevesebbet. Használjuk fehér tányért!
  • 7. Minden falatot lassan rágjunk meg! Az emésztés így már valóban a szájüregben el tud kezdődni.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!