Egészséget a fa alá

Mi lenne, ha idén karácsonyra egészség kerülne a fa alá? Megfoghatatlan és megfizethetetlen ajándék, nem lehet becsomagolni, mutogatni, mégis többet ér bármilyen drága, csili-vili dolognál. Meglephetjük vele magunkat vagy családtagjainkat is, nem kell hozzá más, „csak” elhatározás és kitartás.

Egészséget a fa alá

„Adjon az Isten/ szerencsét,/ szerelmet, forró /kemencét, /üres vékámba / gabonát, /árva kezembe / parolát, / lámpámba lángot, / ne kelljen / korán az ágyra /hevernem” – írja Nagy László. Mintha csak Abraham Maslow amerikai pszichológus szükségletpiramisának költői átfordítását olvasnánk: étel-ital-szeretet-biztonság-önmegvalósítás iránti igény, mind ott vannak a versben, sőt a költő továbblép az alapvető szükségleteken, amikor életlámpájába lángot kér. Milyen egyszerűen és szépen fogalmazza meg, amit mindannyian szeretnénk: élni.

És tényleg, az egészség legalább ilyen fontos szükségletünk, hogy romboljuk-e vagy óvjuk, rajtuk múlik. Ha őszintén magunkba nézünk, valljuk be, ünnepek táján inkább romboljuk, mint óvjuk: mértéktelenül eszünk-iszunk, tunyulunk, közben idegeskedünk, hogy mindent időben beszerezzünk, elkészítsünk, elvégezzünk, és hogy mindenhová eljussunk, ahová ilyenkor kötelező. Aztán év elején nem győzünk fogadalmakat tenni, hogy elkezdünk sportolni, leszokunk a dohányzásról, kevesebb zsíros ételt fogyasztunk és így tovább.

Egészséget a fa alá

Mi lenne, ha idén előbbre hoznánk az új évi fogadalmakat, és már az ünnepek előtt új életet kezdenénk?  Például megreformálnánk az ünnepi menüt. Az „üres vékát” egészséges ételekkel töltenénk meg: sok zöldséggel, gyümölccsel, hallal, sovány húsokkal, teljes kiőrlésű vagy maglisztből készült süteményekkel, kevesebb cukorral. Most még van idő recepteket böngészni, alapanyagokat beszerezni, kísérletezni, fokozatosan bevezetni új ízeket. És helyezhetnénk a minőségre a hangsúlyt a mennyiség helyett, amikor italt választunk. Persze, a halat „meg kell úsztatni”, de nem mindegy, hogy miben. És ha kevésbé zsíros fogásokat tálalunk fel, nem kell „szétcsapatnunk” pálinkával, elég „leöblítenünk” egy pohár könnyű borral.

Aztán ülhetnénk kevesebbet az autóban a számítógép vagy tévé előtt. Miért ne sétálhatnánk át a néhány utcára lakó rokonunkhoz, ahelyett, hogy kocsiba ülnénk?! De az ebéd utáni „füstölgést” és heverészés helyett is felkerekedhetünk egyet gyalogolni. Ha az ünnepi filmözönből minden nap egyről lemondunk, és helyette kimegyünk a szabadba, „lámpánk lángját” tápláljuk. Próbáljuk ki, és meglesz a „szerelem” is, mert a közös élmény boldogságot okoz!

És ha belevágunk, akkor a vers végi kérés is nagyobb eséllyel teljesül: „(…) adjon úgyis, ha /    nem kérem.”

Teljenek egészségben, boldogságban az ünnepek!

Szerző:

R.S.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!