Pisztáciával is tehetünk szívünkért

A mandula és a földimogyoró köztudottan jótékony hatással vannak a szív egészségére, azonban most egy friss tanulmány azt mutatja, napi egy-két marék pisztácia is távol tarthatja a szívbetegségeket.

Pisztáciával is tehetünk szívünkért

A pisztáciát kivételesen magas antioxidáns szintje, jó zsírjai és növényi szterinei teszik érdekessé a szív egészségének kutatását illetően. Ezek az összetevők segítenek jó formában tartani szívünket. Alig 85 gramm pisztácia naponta, jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Csökkentik a koleszterolszintet, és segítenek megőrizni az artériák egészségét. Ezenkívül csökkentik az érelmeszesedés kialakulásának rizikóját, mely szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethetne.

A Pennsylvania állami egyetem kutatása során néhányan napi 45 gramm pisztáciát, a többiek a kétszeresét, 90 grammot fogyasztottak vagy magában, vagy valamilyen étel hozzávalója formájában, például müzliben, muffinban vagy pesztó szószban. Egy harmadik csoport egyáltalán nem fogyasztott pisztáciát.

Egy hónap elteltével már észrevehető volt a különbség: a pisztáciát fogyasztók körében látványosan csökkent a koleszterinszint, ami jelentősebb volt azok esetében, akik többet ettek meg a magokból. Napi 90 gramm pisztácia 8,4 százalékkal csökkentette a koleszterinszintet azáltal, hogy a “rossz” koleszterin szintje 11,6 százalékkal esett vissza. A kutatás vezetője, Dr. Penny Kris-Etherton kijelentette: “Kutatásunk bizonyíték arra, hogy egy egészséges étrend betartása mellett, ha pisztáciát is fogyasztunk, csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.”

A pisztácia nem csak a szív egészségének megtartásával köthető össze, hanem sok más előnye is van. Igazi vitamin- és ásványianyag bombaként emlegetik. Különösen gazdag B1 vitaminban, rézben, magnéziumban és foszforban. Tehát a pisztácia bevezetése az étrendünkbe, egy igazán finom módja a szervezetünk egészségének megőrzésének.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!