videoklinika

Videók

Az érsebészetről

Az érsebészetről

E havi összeállításunkban Dr. Rozsos István érsebész kalauzol el bennünket a szakterületére. A közérthető stílusban előadott összefoglalóiból megismerhetjük a vénákkal, artériákkal kapcsolatos legfontosabb elváltozásokat, a legfontosabb rizikófaktorokat, tüneteket, más betegségekkel való összefüggéseiket, a gyógyítás módozatait valamint a rehabilitáció lehetőségeit. Igazi csemege, hogy a videókból a téma után érdeklődők megismerhetik e speciális szakterület történetét és hőseit is.

TOVÁBB A VIDEÓKHOZ

A szívműtétekről

A szívműtétekről

Dr. Horkay Ferenc szívsebész professzor ebben a hónapban a szívműtétek rendkívül izgalmas témakörét mutatja be nekünk. A rövid előadásokban szó esik ezeknek a különleges beavatkozásoknak a történetéről, a kezdeti nehézségektől, a kudarcokon át egészen a diadalmas áttörésekig. Megismerhetjük a különböző beavatkozásokat is, a szívbillentyűk és koszorúerek műtétjeit és a szívátültetéseket és képet kaphatunk az operációkkal járó kockázatokról valamint az azok után nyíló új lehetőségekről.

TOVÁBB A VIDEÓKHOZ

Mindent a szívinfarktusról

Mindent a szívinfarktusról

Dr. Becker Dávid kardiológus a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek témájában tájékoztat minket a legfontosabb tudnivalókról. A videókból nem csak az derül ki, Magyarország hányadik helyen áll Európában a koszorúér-megbetegedések terén, hanem olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mi okozza az infarktust, hogyan ismerjük fel, ha infarktusunk van, milyen tipikus és milyen félrevezető, félrediagnosztizálható tünetei vannak, mi az azonnali teendő, hogy a gyógyulásra a lehető legnagyobb esélyünk legyen. A SOTE Szív-és Érrendszeri Klinikáján megismerkedhetünk a szívkatéterezési eljárással is.

TOVÁBB A VIDEÓKHOZ

Veseelégtelenség - tünetek, okok, diagnózis

Veseelégtelenség - tünetek, okok, diagnózis

Februárban a különböző eredetű veseelégtelenségek komplex kérdéskörét járjuk körül Dr. Barna István vezetésével. A neves hipertonológus, nefrológus főorvos előadásából megtudhatjuk, hogy milyen tünetekre kell különösen odafigyelnünk, a különböző szimptómák – mint például a fájdalom vagy a vizelet megváltozott színe és szaga - milyen eredetű betegségekre, elváltozásokra utalnak, végül pedig átfogó képet kaphatunk a leggyakrabban használt, modern diagnosztikai módszerekről és azok alkalmazásáról.

TOVÁBB A VIDEÓKHOZ

Angina és szívinfarktus

Angina és szívinfarktus

Októberben a szív működésével kapcsolatos különböző rendellenességeket, betegségeket járjuk körül. A különböző eredetű szívbetegségek bemutatása során Dr. Barna István belgyógyász többek között a szívkoszorúér-betegség (iszkémiás szívbetegség) két alapvető típusának, az angina pectoris és a szívizom infarktus kialakulásának okait, tüneteit, hatásait és kezelésének módjait is feltárja előttünk.

TOVÁBB A VIDEÓKHOZ

A vérzsírok és érelmeszesedés

A vérzsírok és érelmeszesedés

Januárban a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fontos kockázati tényezőjeként ismert, magas vérzsírszint témakörét tanulmányozzuk behatóbban. Dr. Simonyi Gábor lipidológustól megtudhatjuk, hogy mik azok a vérzsírok, mi a szerepe a jó (HDL) és a rossz (LDL) koleszterinnek és triglicerideknek, milyen értékek nevezhetők kórosnak, illetve hogyan tarthatjuk koleszterinszintünket elfogadható értékek között.

TOVÁBB A VIDEÓKHOZ

A vérnyomásról

A vérnyomásról

Decemberben Dr. Barna István belgyógyász, hipertonológus vérnyomással kapcsolatos előadásait ajánljuk olvasóink figyelmébe. A rövid videókból megtudhatjuk többek között, hogy milyenek a normális és kóros vérnyomásértékek, hogyan kell szabályosan mérni a vérnyomást, illetve a népbetegségként is számon tartott kórkép kialakulásának milyen okai lehetnek, melyek a legfontosabb szövődmények és hogyan küzdhetünk ellene.

TOVÁBB A VIDEÓKHOZ

Cukorbetegség és kezelése

Cukorbetegség és kezelése

Novemberben Dr. Kempler Péter diabetológus professzor segít nekünk jobban megérteni az egyik legalattomosabb anyagcserezavart, a néma gyilkosként is emlegetett cukorbetegséget. A probléma okainak megismerése mellett megtudhatjuk milyen tünetei lehetnek a cukorbetegségnek, hogyan előzhető meg és melyek a legveszélyesebb szövődmények. Videóinkból kiderül az is, milyen módszerekkel (életmódváltás, diéta, inzulin , vércukorszint csökkentő gyógyszerek) küzdhetünk eredményesen a diabétesz szervezetet károsító hatásai ellen.

TOVÁBB A VIDEÓKHOZ

Életmód és rizikófaktorok

Életmód és rizikófaktorok

A szeptemberi hónapban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázati tényezőivel kapcsolatos alapvető tudnivalókról beszél dr. Barna István. A Videóklinika ismert belgyógyásza könnyen érthető stílusban foglalja össze mindazt, amit a cukorbetegség, a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy éppen a mozgásszegény életmód hatásaival kapcsolatban feltétlenül tudnunk kell.

TOVÁBB A VIDEÓKHOZ

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!