Zabpelyhes gofri joghurttal

Zabpelyhes gofri joghurttal

Van egy édesség, ami egészen biztosan az első „street food”-ok, azaz utcai kaják közé tartozott, bár amikor felbukkant vásárok, búcsúk, rendezvények kínálatában, még nem nevezte így senki. A gofri ősét állítólag már a középkorban is ismerték, flamand cukrászoknak köszönhetjük, akik a megmaradt tésztát vaslapok között sütötték meg. Többféle recept szerint készül, egyes nemzeteknél vajat is használnak hozzá, máshol egészen egyszerűen egy vastagabb palacsintatészta lesz, ami biztos, hogy a jó gofri kívül roppanós, belül pedig puha. És süljön aranysárgára, hogy utána porcukorral meghintve, vagy lekvárral, csokihabbal, mogyorókrémmel lehessen jóízűen elfogyasztani. Egy egészségesebb változat is készülhet reggelire. A zabpehellyel készült gofri remek indítása lehet a napnak. A zab a B-vitamin mellett E-vitaminban is gazdag, no meg vas, kálium kalcium, foszfor és magnézium is található benne, fehérjetartalma pedig nagyon magas. Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az idegrendszert, gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra, emellett lúgosító hatású is. A rostok segítenek abban is, hogy hamar teltségérzetet érezzünk, elősegíti a szív- és érrendszer védelmét. Az emésztésre is remek hatással van, tisztít és gyorsítja az anyagcserét, megszabadít kórokozóktól és ballasztanyagoktól egyaránt.

Hozzávalók:

  • 100 g zabpehely
  • 100 g liszt
  • 3 egész tojás
  • egy csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 g cukor
  • (80 g cukor és vaníliáscukor, ha édesre szeretnénk)
  • 100 g zabpehely
  • egy csipet só
  • 20 g cukor
  • 100 g liszt
  • 1,5 dl tej
  • (80 g cukor és vaníliáscukor, ha édesre szeretnénk)
  • 3 egész tojás
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

A zabpelyhet késes robotgépben apróra őröljük, majd elkeverjük a liszttel és a sütőporral és a sóval. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral (és a vaníliáscukorral, ha édes változat készül), hozzáadjuk a tejet, a fehérjéket kemény habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a két tojásos keveréket, majd hozzákanalazzuk a lisztes-zabpelyhes mixet is. Egy sűrű vastag palacsintatésztát kapunk. A gofrisütőt kevés vajjal kikenjük, majd rákanalazunk egy-egy adag tésztát. Ügyeljünk arra, hogy a sütőportól egy kicsit megnő, tehát ne tegyünk bele nagyon sok masszát. A gofrikat 4-5 perc alatt készre sütjük. Ha sósan készítettük, natúr joghurttal tálaljuk, ha édesen, akkor a joghurtba is keverjünk egy kevés vaníliáscukrot. A zabpehely és a joghurt kombinációjával a reggelinkben máris sokat tettünk azért, hogy energikusan és jól induljon a nap.

PP-ASP-HU-0248-1      2023. március 15.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Hasonló receptek:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.



Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!