Zabpelyhes gofri joghurttal

Zabpelyhes gofri joghurttal

Van egy édesség, ami egészen biztosan az első „street food”-ok, azaz utcai kaják közé tartozott, bár amikor felbukkant vásárok, búcsúk, rendezvények kínálatában, még nem nevezte így senki. A gofri ősét állítólag már a középkorban is ismerték, flamand cukrászoknak köszönhetjük, akik a megmaradt tésztát vaslapok között sütötték meg. Többféle recept szerint készül, egyes nemzeteknél vajat is használnak hozzá, máshol egészen egyszerűen egy vastagabb palacsintatészta lesz, ami biztos, hogy a jó gofri kívül roppanós, belül pedig puha. És süljön aranysárgára, hogy utána porcukorral meghintve, vagy lekvárral, csokihabbal, mogyorókrémmel lehessen jóízűen elfogyasztani. Egy egészségesebb változat is készülhet reggelire. A zabpehellyel készült gofri remek indítása lehet a napnak. A zab a B-vitamin mellett E-vitaminban is gazdag, no meg vas, kálium kalcium, foszfor és magnézium is található benne, fehérjetartalma pedig nagyon magas. Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az idegrendszert, gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra, emellett lúgosító hatású is. A rostok segítenek abban is, hogy hamar teltségérzetet érezzünk, elősegíti a szív- és érrendszer védelmét. Az emésztésre is remek hatással van, tisztít és gyorsítja az anyagcserét, megszabadít kórokozóktól és ballasztanyagoktól egyaránt.

Hozzávalók:

  • 100 g zabpehely
  • 100 g liszt
  • 3 egész tojás
  • egy csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 g cukor
  • (80 g cukor és vaníliáscukor, ha édesre szeretnénk)
  • 100 g zabpehely
  • egy csipet só
  • 20 g cukor
  • 100 g liszt
  • 1,5 dl tej
  • (80 g cukor és vaníliáscukor, ha édesre szeretnénk)
  • 3 egész tojás
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

A zabpelyhet késes robotgépben apróra őröljük, majd elkeverjük a liszttel és a sütőporral és a sóval. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral (és a vaníliáscukorral, ha édes változat készül), hozzáadjuk a tejet, a fehérjéket kemény habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a két tojásos keveréket, majd hozzákanalazzuk a lisztes-zabpelyhes mixet is. Egy sűrű vastag palacsintatésztát kapunk. A gofrisütőt kevés vajjal kikenjük, majd rákanalazunk egy-egy adag tésztát. Ügyeljünk arra, hogy a sütőportól egy kicsit megnő, tehát ne tegyünk bele nagyon sok masszát. A gofrikat 4-5 perc alatt készre sütjük. Ha sósan készítettük, natúr joghurttal tálaljuk, ha édesen, akkor a joghurtba is keverjünk egy kevés vaníliáscukrot. A zabpehely és a joghurt kombinációjával a reggelinkben máris sokat tettünk azért, hogy energikusan és jól induljon a nap.

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Hasonló receptek:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!