Ricottatorta

Ricottatorta

A ricottát, mint oly sok minden finomságot a gasztronómiában, Olaszországnak köszönhetjük. Az elnevezés szó szerinti fordítása: „még egyszer megfőzni”. Olasz sajt, mely a túróra emlékeztet, bár tulajdonképpen a túró is a sajt egy fajtája. Többnyire a mozzarella készítése során visszamaradt tejsavót használják fel gyártásakor. Juh- és tehéntejből is készülhet. A ricotta éppúgy, mint a mozzarella, nem sokáig tárolható, felhasználása szinte azonnal ajánlott. Lágy ízének köszönhetően fűszeres ételek, de édességek alapanyaga is lehet. Eldolgozhatjuk tehát sütemények tésztájába is, de a Canelloni töltelékének is fontos része, olyankor legtöbbször spenóttal párosítják. Édességek terén az étcsokoládéval is remekül kombinálható, de most egy olyan könnyű, minimális liszttel készülő desszertet ajánlunk, amely friss gyümölcsökkel igazán könnyű és egészséges fogás.

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor (vagy 1 evőkanál vaníliakivonat)
  • 1 kg tehéntúró
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál búzadara
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • friss vagy mélyhűtött gyümölcsök
  • 3 tojás
  • 2 tasak vaníliás cukor (vagy 1 evőkanál vaníliakivonat)
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 25 dkg vaj
  • 1 kg tehéntúró
  • 3 evőkanál citromlé
  • friss vagy mélyhűtött gyümölcsök
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A puha vajat összekeverjük a cukorral és a vaníliával, utána pedig egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Jól kikeverjük, ezután beleforgatjuk a ricottát, a citromlevet, és a reszelt citromhéjat, majd a szódabikarbónás iszt-búzadara keverék is mehet bele. Végül belekanalazzuk a tojáshabot is.

A masszát vajjal kikent és sütőpapírral kibélelt formába öntjük (26 cm-es kapcsos tortaforma), elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 percet sütjük. Amikor a sütőt elzártuk, a tortát még 15 percig benne hagyjuk. Ezután kivesszük, a süteményt éles késsel elválasztjuk a sütőforma falától és megvárjuk, amíg egészen kihűl. Szeleteljük és tálaljuk, gyümölccsel kínáljuk.

Forrás:

Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Hasonló receptek:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!