A gesztenyéről a legtöbben csupán a finom tejszínhabos gesztenyepürére asszociálnak, pedig sok egyéb finom fogás is készíthető a felhasználásával. Ráadásul a gesztenye antioxidáns hatású, E vitaminban gazdag, magas a B1, B2 és a B6 vitamintartalma, sőt, ami meglepő C-vitamin tartalma is hasonló a málnáéhoz, vagy a ribiszkééhez. Nátriumot, káliumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz a gesztenye, rostokban is gazdag, tehát mindenképpen érdemes fogyasztani. Kevesen tudják, de remek leves készíthető bele, amely nem csupán téli estékre lehet alkalmas, hiszen ez egy különleges, nem hétköznapi íz.
Hozzávalók:
- 400g főtt, tisztított gesztenye
- 15g vaj
- 1 szál póréhagyma
- 1 szál angol zeller
- 1 db paszternák
- 1 gerezd fokhagyma
- 400 ml zöldség alaplé
- 1/2 dl száraz fehérbor
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk és lassú tűzön vajon megfuttatjuk. Az apróra vágott gesztenyét hozzáadjuk, majd pár perc kevergetés után felöntjük a fehérborral, és miután elforrta az alaplevet, takaréklángon nagyjából 20 perc alatt készre főzzük. Botmixerrel vagy robotgéppel krémes állagúra keverjük, majd ízlés szerint sózzuk. Hozzá kakukkfüves vajas crouton-t, ropogós pancetta-t és tejfölt ajánlunk.
Forrás:
67 Étterem ( www.67etterem.hu )
Hasonló receptek:
Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) és stroke kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.
Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!