Almás-diós zellersaláta

Almás-diós zellersaláta

Már az ókori görögök is imádták a szárzellert, ami sok más növényhez, zöldséghez hasonlóan gyógynövényként kezdte pályafutását. Nem is csoda, hiszen magas víz- és rosttartalma van, és ennek megfelelően igen alacsony kalóriatartalma (100 grammban mindössze 14 kcal). Emellett viszont gazdag magnéziumban, kálciumban, káliumban, nátriumban, úgyhogy éppen ezért fiatalító, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatása is van.

A szárzeller lágyabb, kicsit pikánsabb zamatú, mint a hagyományos, gumós zeller, frissen roppanós. Nem véletlen, hogy amerikai filmekben gyakran látjuk, amint koktélokba, például Bloody Marybe mártogatják… Fogyó- és tisztítókúra esetén is javallott a fogyasztása, hiszen remek méregtelenítő és tisztító hatással bír, segít megszabadulni a felesleges salakanyagoktól, tehát még a narancsbőr lekínlódásában is hasznunkra lehet. Bőrünket tisztítja, gyulladáscsökkentő hatása is van, emésztést serkentő, és állítólag még az idegrendszerre is jótékony befolyással bír.

És hogy miként kell felhasználni? A belső nyelek mindig zsengék, ezeket már lehet is karikázni, persze alapos megmosás után, a külső levélnyeleket pedig a zöldbabhoz hasonlóan érdemes megtisztítani.

A szárzeller egy tökéletes salátaalap! Aki kevésbé bírja az uborkát, de már unja a jégsalátát, az sürgősen fedezze fel magának, imádni fogja! Nagyon jól lehet gyümölcsökkel is párosítani, az alma és a körte mellett az ananász (akár friss, akár konzerv) is remekül illik hozzá. Ahogyan a reszelt sárgarépa, a morzsolt kukorica, a zamatosabb sajtok, reszelve, morzsolva, feta, gorgonzola egyaránt, és ami szintén nagyon finom és egészséges, tonhallal, lazaccal is nagyszerű párost alkot. De a salátázásnak amúgy is csak a fantázia szab határt.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 csomag szárzeller
  • 1 fej jégsaláta
  • 2 közepes alma
  • 10-15 dkg dióbél
  • 2-3 dkg mazsola
  • balzsamecet, olívaolaj ízlés szerint
  • 1 csomag szárzeller
  • 10-15 dkg dióbél
  • 1 fej jégsaláta
  • 2-3 dkg mazsola
  • 2 közepes alma
  • balzsamecet, olívaolaj ízlés szerint

Elkészítés:

A szárzeller külső részét eltávolítjuk, felkarikázzuk, majd a karikákat is félbevágjuk. Egy fej jégsalátát szintén megmosunk, és levelekre tépkedünk. Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk. A tányérok aljára terítjük a jégsaláta leveleket. Egy nagy tálban összekeverjük a zellerkarikákat, almacikkeket, hozzáadjuk a diót és a mazsolát, majd ízlés szerint olívaolajjal és balzsamecettel ízesítjük. A keveréket ráhalmozzuk a salátalevelekre, és így tálaljuk.

Hasonló receptek:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!