Paradicsomos zöldségleves

Paradicsomos zöldségleves

Ahogy hűvösödnek az esték, egyre inkább vágyódunk egy-egy tányér finom meleg levesre. És bár imádjuk a krémleveseket, amelyek mindenféle zöldségből könnyedén elkészíthetőek, néha olyan jól esik olyan levest is kanalazni, amelyben finom falatkák is horogra akadnak. hiszen az egészséges táplálkozás egyik fontos alapszabálya, hogy naponta fogyasszunk zöldséget, nem is egyfélét. Különféle irányzatok vannak: szól úgy is a fáma, hogy napi 5 különböző zöldséget-gyümölcsöt kell enni, megint más irányzatok azt képviselik, hogy együnk színeket, tehát sárga, piros, zöld, netalántán lila egyaránt kerüljön a tányérunkba.

Egy finom zöldségleves elkészítése nem nagy kunszt, és bár a főzéssel a zöldségek vitamintartalma azért picit csökken, mégis rengeteg ásványi anyag és főképp nagyon sok rost kerül így a szervezetünkbe. A minestronet számtalan variációban szokás elkészíteni, így voltaképpen egyetlen precíz recept nem is létezik belőle. Az általunk ajánlott leves is nevezhető minestronénak, de igazából ez is ízlés szerint variálható, gazdagítható.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis zeller
  • 1 zellerszár
  • 1 kis cukkini
  • 2-3 szem burgonya
  • 5-6 nagyobb káposztalevél
  • 2-3 nagyobb paradicsom (vagy egy hámozott paradicsom konzerv)
  • só, bors
  • babérlevél
  • petrezselyem
  • olívaolaj
  • húsleves alaplé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kis zeller
  • 2-3 szem burgonya
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • 5-6 nagyobb káposztalevél
  • babérlevél
  • húsleves alaplé
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis cukkini
  • 2-3 nagyobb paradicsom (vagy egy hámozott paradicsom konzerv)
  • petrezselyem

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a répát és a szárzellert karikázzuk, a cukkinit, burgonyát, zellert szintén felkockázzuk. A káposztaleveleket vékony csíkokra vágjuk. Forró olívaolajon enyhén megdinszteljük a hagymát, majd sorban rádobjuk a zöldségeket. A répát, zellert is kicsit megpirítjuk. Mehet rá a többi apróra vágott zöldség is. Ha kész hámozott paradicsomkonzervvel dolgozunk, azt is hozzáadjuk, ha friss paradicsommal, akkor természetesen forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és apró kockákba adagoljuk a zöldséges keverékhez. Sózzuk, borsozzuk, beledobunk ízlés szerint 3-4 babérlevelet, majd felöntjük húsleves alaplével. 30-40 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket, kihalásszuk a babérlevelet, helyette pedig friss petrezselymet aprítunk a levesbe. Bagettel tálaljuk, de anélkül még inkább egészséges, diétás fogás.

Forrás:

Anyakanyar.hu (www.anyakanyar.hu)

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Hasonló receptek:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!