Sertéssült pirított gyöngyhagymával

Sertéssült pirított gyöngyhagymával

A hagymáról köztudott, hogy mennyire egészséges, ráadásul a legtöbb ételnél alapvető hozzávaló, de kevesebben ismerik és fogyasztják a gyöngyhagyma néven kapható savanyúságot. A gyöngyhagyma apró méretű, gömbölyű, fehér hagyma, amelyet 25-38 mm-es méretnél leszednek. Inkább a póréhagymával van rokonságban, mint a vöröshagymával, nevét héjának gyöngyszínű csillogásáról kapta. Íze édeskésebb, mint a hagymatársaké, tápértéke pedig magasabb a lilahagymáénál is. Kalóriaszegény, A- és C-vitaminban nagyon gazdag, és ezt a tulajdonságát a főzés és a tartósítás során sem veszíti el. Régi mondás szerint a hagyma van olyan értékes, mint egy egész gyógyszertár, hiszen megfázásra, ízületi fájdalmakra, álmatlanságra, de még szemölcs elmulasztására is ajánlják. Ásványi anyagokban is dúskál, van benne bőséggel kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink, de folsav és biotin is. A hagyma rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást, megakadályozza a vérrögök képződését, baktériumölő és emésztést javító. A gyöngyhagyma antioxidánsX antioxidáns
az élő szervezetekben, táplálékban felvett természetes vagy mesterséges vegyületek (pl. a C- és E-vitamin, a karotinoidok, a szelén és a cink) - Az antioxidánsok a szabadgyökök megkötésével és semlegesítésével biztosítják a sejtek számára az egészséges, ép sejtstruktúra megtartását. Az emberi…
hatása pedig sokkal magasabb, mint a közönséges hagymáé. A gyöngyhagymát ecettel, hagyományosan savanyítják, és meglepő módon, ettől függetlenül másképp is kitűnő fogás lehet belőle.

Hozzávalók:

  • 500 g csontos sertéskaraj
  • 2 üveg ecetes gyöngyhagyma
  • 2-3 paradicsom
  • madársaláta
  • 2-3 evőkanál méz
  • 4-5 evőkanál szójaszósz
  • só, bors, őrölt chili
  • olívaolaj
  • 500 g csontos sertéskaraj
  • madársaláta
  • só, bors, őrölt chili
  • 2 üveg ecetes gyöngyhagyma
  • 2-3 evőkanál méz
  • olívaolaj
  • 2-3 paradicsom
  • 4-5 evőkanál szójaszósz

A húst megmossuk, kiklopfoljuk, és besózzuk. Egy kis tálban elkészítjük a pácot, mézet szójaszósszal és kevés olívaolajjal elkeverünk, borsozzuk, őrölt chilivel ízesítjük. Bekenjük a páccal a hússzeleteket, félórát pihentetjük, majd serpenyőben kevés olajon átsütjük. A gyöngyhagyma levét leöntjük, félretesszük. Egy másik edényben kevés olajon megpároljuk a leszűrt gyöngyhagymákat, kicsit megkapatjuk, annál jobb íze lesz. A madársalátát megmossuk, a paradicsomokat negyedekre vágjuk, és a gyöngyhagyma ecetes levével meglocsoljuk. A hússzeleteket gyöngyhagymával körítjük, salátát adunk mellé. Kicsit rendhagyó, de annál ízletesebb ebéd készülhet így.

Hasonló receptek:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!