Narancsos lazac spárgával

Narancsos lazac spárgával

Ez megint egy olyan kombináció, amelynek minden eleme nagyon egészséges. Ugye az köztudott, hogy hetente legalább háromszor, de minimum egyszer kellene halat ennünk, hogy megfelelő mennyiségű Omega 3 zsírsav jusson a szervezetünkbe. Ez egy esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell szervezetünkbe juttatni, viszont gazdagon fordul elő az olajos halakban. Hozzájárul az egészséges agyműködéshez, jótékonyan hat a szívre és az ízületekre is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, tisztító hatása van az erekre. Megakadályozhatja számos daganatos betegség kialakulását, de jó néhány krónikus betegség megelőzésére is alkalmas, így például az Alzheimer-kór, asztma, depresszió, magas vérnyomás ellen is véd. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve javítja az általános közérzetet és egészségi állapotot. A lazac fogyasztásával további fontos ásványi anyagok és vitaminok is kerülnek így a szervezetünkbe, mint például a kálium, a cink, a vas, a szelén és a B12 vitamin.

A spárga pedig természetesen roppant magas vitamin- és ásványi anyagtartalommal bír. Kálium, magnézium, vas, C-vitamin, B-vitamin van benne gazdagon, és szerencsére rendkívül kevés kalória. Könnyű és könnyen emészthető, szóval parádés diétás fogás, persze az elkészítés módja azért ronthat rajta. Gazdag rostokban, így az emésztésünkre is jó hatással van, és vízhajtó hatása miatt pedig a vesénk is hálás lehet érte. Egyes források szerint pedig a spárga rendszeres fogyasztása rákmegelőző és rákos állapotot gyógyító hatással is bír. Ez a két alapanyag tehát együtt fogyasztva rendkívül egészséges, és az alábbi elkészítési módon rendkívül ízletes is.

Hozzávalók:

  • 500 g lazacfilé
  • 2 narancs
  • 2 csomag zöldspárga
  • zöld olajbogyó
  • 1-2 evőkanál szójaszósz
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1 citrom
  • 500 g lazacfilé
  • zöld olajbogyó
  • só, bors
  • 2 narancs
  • 1-2 evőkanál szójaszósz
  • 1 citrom
  • 2 csomag zöldspárga
  • olívaolaj

Kifacsarjuk a narancsok és a citromok levét, és összekeverjük a szójaszósszal és egy kevés olívaolajjal. Adunk hozzá sót és borsot is, és ezzel a páccal bekenjük a lazacszeleteket. Egy tűzálló tálba vagy tepsibe fektetjük őket, ráöntjük a maradék páclevet és kb. 30 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük. Közben a zöldspárgákat megtisztítjuk, ami annyit jelent, hogy a fás szárát levágjuk, igazából, ahol el tudjuk pattintani a spárgát, onnantól már nem jó, a többit megmossuk, majd néhány percre forrásban lévő sós vízbe tesszük, majd kevés olívaolajban egy serpenyőben készre pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha kész a lazac, tálaljuk. Zöld olajbogyót adhatunk mellé, narancshéjcsíkokkal dekorálhatjuk. Kalóriában szegény, ízekben gazdag remek ebéd lesz.

Forrás:

Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Hasonló receptek:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!