Mogyorókrém házilag

Mogyorókrém házilag

50 évvel ezelőtt indult el világhódító útjára a híres mogyorókrém, az olaszországi Piemont tartomány Alba nevű városkájából. Pietro Ferrero olasz cukrászmester, már az 1920-as évektől kezdve kísérletezett egy tápláló és édes krémmel, mely kenyérre kenve gyerekek és fizikai munkát végzők tökéletes reggelije lehet. Végül fia, Michele Ferrero tökéletesítette a csokoládés mogyorókrémet, új címkét és tégelyt terveztetett, házasította az angol nut, azaz mogyoró szót egy olasz képzővel, így indult 1964-ben világhódító útjára a Nutella. Ma már a világ 100 országában ez az egyik óriási kedvenc, évente 350 ezer tonna készül belőle, a világ tíz nagy gyárában.

Alapanyaga a piemonti mogyoró, az Európai Bizottság földrajzi eredetvédelmét is élvezi, zamatos aromája és íze pörkölés után is megmarad. A mogyoró telítetlen zsírsavakat tartalmaz, s mint ilyen, nagyon jó hatással van egészségünkre. Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A mogyoró ezen felül számtalan ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaz, melyek mind fontos részei a kiegyensúlyozott diétának. Az élelmi rostok még az elhízás ellen is védenek, hiszen jóllakottság érzetet keltenek, nem véletlen, hogy tízóraira, uzsonnára egy kis marék mogyoró elrágcsálása is ajánlott. A mogyoró gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig káliumot és kalciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. A mogyoró pedig kakaóval, avagy csokoládéval társítva duplán egészséges, hiszen mindkét táplálék tartalmaz rezet és vasat, amely a csontok szilárdságát javítja, az agy fejlődését segíti, és izmainkra is jó hatással van.

A készen kapható finomság otthon is elkészíthető.

Házi Nutella – Hozzávalók

  • 20 dkg mogyoró
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 2 dl 3,5 %- os tej
  • 3 evőkanál tejpor
  • 1 kávéskanál méz
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • csipetnyi só
  • 20 dkg mogyoró
  • 2 dl 3,5 %-os tej
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál tejpor
  • csipetnyi só
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 1 kávéskanál méz

Így készül:

A mogyorót sütőpapíron előmelegített sütőben, kb. tíz percig pirítjuk. Utána ledörzsöljük róla a héját, és még melegen összetörjük, hogy krémes állagú mogyoróvajat kapjunk. Egy kis edényben felforraljuk a tejet a tejporral, a mézzel, a kakaóval és a csipetnyi sóval. Vízgőz felett krémesre olvasztunk egy tábla kockákra tört tejcsokit és egy tábla étcsokoládét. Az olvadt csokikrémet összekeverjük a tejes masszával, majd a langyos mogyoróvajjal. Csatos üvegekbe adagoljuk, és örömmel kanalazzuk, kenjük, fogyasztjuk.

Forrás:

Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)

PP-ASP-HU-0178-1

 

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Hasonló receptek:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023



Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!