Halcurry

Halcurry

Heti háromszori alkalom halfogyasztás lenne optimális ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű Omega 3 zsírsav jusson a szervezetünkbe. Ez egy esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell szervezetünkbe juttatni, viszont gazdagon fordul elő az olajos halakban. Hozzájárul az egészséges agyműködéshez, jótékonyan hat a szívre és az ízületekre is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, tisztító hatása van az erekre. Megakadályozhatja számos daganatos betegség kialakulását, de jó néhány krónikus betegség megelőzésére is alkalmas, így például az Alzheimer-kór, asztma, depresszió, magas vérnyomás ellen is véd. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve javítja az általános közérzetet és egészségi állapotot. Lazac, makréla, szardínia, hering, friss tonhal – bármelyiket választhatjuk, a lényeg, hogy együnk halat! Az Omega 3 zsírsav mellett további fontos ásványi anyagok és vitaminok is kerülnek így a szervezetünkbe, mint például a kálium, a cink, a vas, a szelén és a B12 vitamin.

Az alábbi recept kicsit keleties ízvilágú. Készíthető lazacból, vagy akár más tengeri halból is.

Hozzávalók (4 főre):

  • 25-30 dkg tengeri halfilé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 cm friss gyömbér
  • currypor
  • kevés őrölt chili
  • őrölt bors
  • őrölt fahéj
  • kevés vaj és olívaolaj
  • kevés liszt vagy étkezési keményítő
  • 1 doboz paradicsomszósz
  • 1 konzerv kókusztej
  • kevés nádcukor vagy juharszirup
  • 25-30 dkg tengeri halfilé
  • 4-5 cm friss gyömbér
  • kevés őrölt chili
  • kevés vaj és olívaolaj
  • kevés nádcukor vagy juharszirup
  • 1 nagy fej hagyma
  • őrölt bors
  • kevés liszt vagy étkezési keményítő
  • 1 doboz paradicsomszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • currypor
  • őrölt fahéj
  • 1 konzerv kókusztej

Elkészítés:

A halfilét megmossuk, és ujjnyi kockákra daraboljuk. Enyhén megsózzuk, kevés lisztbe vagy keményítőbe forgatjuk. Vajat olvasztunk, hozzáadunk egy kevés olívaolajat, felforrósítjuk, megpirítjuk benne a halkockákat. Kiszedjük, lecsepegtetjük és egy tálra tesszük. Közben megtisztítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, és a gyömbért. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk, a gyömbért lereszeljük. A még mindig hevült olajba dobjuk és elkezdjük párolni. Meghintjük sóval, borssal, jó sok curryporral, pici őrölt fahéjjal és chilivel. A fűszereket elkeverjük a hagymás-gyömbéres keverékkel és lepirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, majd kanalazzuk hozzá a kókusztejet is, ízlés szerint egy kevés juharszirupot, vagy nádcukrot adjunk még hozzá, hogy tompítsuk a paradicsom savanyúságát. Fedjük le és forraljuk jól össze. Kb. 10-15 perc után óvatosan tegyük vissza a már megsült halkockákat is, és együtt forraljuk szintén még 5 percig. Rizzsel tálaljuk.

Forrás:

Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Related recipes:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!