Halcurry

Halcurry

Heti háromszori alkalom halfogyasztás lenne optimális ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű Omega 3 zsírsav jusson a szervezetünkbe. Ez egy esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell szervezetünkbe juttatni, viszont gazdagon fordul elő az olajos halakban. Hozzájárul az egészséges agyműködéshez, jótékonyan hat a szívre és az ízületekre is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, tisztító hatása van az erekre. Megakadályozhatja számos daganatos betegség kialakulását, de jó néhány krónikus betegség megelőzésére is alkalmas, így például az Alzheimer-kór, asztma, depresszió, magas vérnyomás ellen is véd. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve javítja az általános közérzetet és egészségi állapotot. Lazac, makréla, szardínia, hering, friss tonhal – bármelyiket választhatjuk, a lényeg, hogy együnk halat! Az Omega 3 zsírsav mellett további fontos ásványi anyagok és vitaminok is kerülnek így a szervezetünkbe, mint például a kálium, a cink, a vas, a szelén és a B12 vitamin.

Az alábbi recept kicsit keleties ízvilágú. Készíthető lazacból, vagy akár más tengeri halból is.

Hozzávalók (4 főre):

  • 25-30 dkg tengeri halfilé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 cm friss gyömbér
  • currypor
  • kevés őrölt chili
  • őrölt bors
  • őrölt fahéj
  • kevés vaj és olívaolaj
  • kevés liszt vagy étkezési keményítő
  • 1 doboz paradicsomszósz
  • 1 konzerv kókusztej
  • kevés nádcukor vagy juharszirup
  • 25-30 dkg tengeri halfilé
  • 4-5 cm friss gyömbér
  • kevés őrölt chili
  • kevés vaj és olívaolaj
  • kevés nádcukor vagy juharszirup
  • 1 nagy fej hagyma
  • őrölt bors
  • kevés liszt vagy étkezési keményítő
  • 1 doboz paradicsomszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • currypor
  • őrölt fahéj
  • 1 konzerv kókusztej

Elkészítés:

A halfilét megmossuk, és ujjnyi kockákra daraboljuk. Enyhén megsózzuk, kevés lisztbe vagy keményítőbe forgatjuk. Vajat olvasztunk, hozzáadunk egy kevés olívaolajat, felforrósítjuk, megpirítjuk benne a halkockákat. Kiszedjük, lecsepegtetjük és egy tálra tesszük. Közben megtisztítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, és a gyömbért. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk, a gyömbért lereszeljük. A még mindig hevült olajba dobjuk és elkezdjük párolni. Meghintjük sóval, borssal, jó sok curryporral, pici őrölt fahéjjal és chilivel. A fűszereket elkeverjük a hagymás-gyömbéres keverékkel és lepirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, majd kanalazzuk hozzá a kókusztejet is, ízlés szerint egy kevés juharszirupot, vagy nádcukrot adjunk még hozzá, hogy tompítsuk a paradicsom savanyúságát. Fedjük le és forraljuk jól össze. Kb. 10-15 perc után óvatosan tegyük vissza a már megsült halkockákat is, és együtt forraljuk szintén még 5 percig. Rizzsel tálaljuk.

Forrás:

Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)

PP-ASP-HU-0178-1

 

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Related recipes:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023



Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!